Ut på tur med DNT!

4300 km med skiløyper er kvistet og rundt 550 DNT-hytter over hele landet er snart klare til storinnrykk. Det går mot tidenes drømmepåske.

En person går på ski i fjellet.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Påsken er rett rundt hjørnet, og værvarselet gir forhåpninger om drømmepåske for friluftsglade nordmenn.

I den anledning tok vi et prat om tur og friluftsliv med Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Ny turkatalog fra DNT

– En ny turkatalog har nylig kommet på plass i alle Kiwi-butikker. Hvilke erfaringer tok dere med fra forrige katalog i arbeidet med denne? 

– 2018 var et fantastisk år for DNT, med 150-årsjubileum, fjelltur med Lars Monsen minutt for minutt på NRK, og en enorm interesse for fjell og tur. Vi merket at mange som ikke har vært så interessert i friluftsliv, ble nysgjerrige og vil lære mer, og derfor håper vi med årets katalog å nå enda flere ferske friluftsfolk.

– Hva kjennetegner turforslagene i katalogen?

– Årets katalog er en god miks av lange, korte, fjerne og nære turer fra nord til sør. Litt ekstra plass er satt av til de nære og korte turene i år, for å virkelig kunne vise at DNT har noe for alle. DNT ønsker at enda flere vil få muligheten til gode opplevelser i den fantastiske naturen vi har rundt oss.  Enten du er ung eller gammel, helt fersk eller erfaren, om du ønsker å gå på tur i mange dager, eller kun noen timer, så har vi turen for deg.

Økt bruk av DNTs tilbud

– DNT har opplevd medlemsvekst og økt bruk av hyttene. Er det noen turområder som har hatt spesielt stor vekst? 

– I fjor økte vi i de fleste fjellområder. DNT har hatt en økning i overnattingstall på over 19 prosent de siste fem årene, så det er ingen tvil om at friluftslivet og fjelltur er viktig for mange. DNT får flere medlemmer i alle aldre. Aller størst er økningen i DNT ung, Norges største friluftsorganisasjon for unge mellom 13 og 26 år. DNT ung har hatt en økning i antall medlemmer på nesten 7 prosent sammenlignet fra 2017 til 2018. Aldri før har DNT hatt flere ungdomsmedlemmer. Det er veldig gledelig at vi fortsatt klarer å være relevante for stadig nye generasjoner, selv etter 150 år i gamet.

– Er det noen steder/ruter dere gjerne skulle sett bli brukt mer? 

– Det er så mange flotte turområder som tåler mer ferdsel. Vi har 550 hytter over hele landet, og mange av dem kan du besøke uten å gå i kø. Reindalsseter i Tafjordfjella, Svukuriset i Femundsmarka og Nørdstedalsseter i Breheimen er fantastisk koselige hytter der du nesten er garantert god plass. Og områdene er også fine turområder med nydelige fjell, flotte vidder og nye opplevelser.

Turlivet er for alle

– Er det noen målgrupper dere særskilt ønsker å nå ut til gjennom katalogen?

– Ja, vi ønsker å nå nye mennesker og de som drømmer om å dra på tur, men som kanskje ikke helt tør å ta skrittet på egen hånd. DNT drømmer om at folk fra alle samfunnslag, uavhengig av erfaring og forutsetninger, skal kunne dra på tur med oss.  Derfor tilbyr vi alt fra seniorturer til aktiviteter med Barnas turlag, fra nærturer til langturer, fra tilrettelagte turer og ferskingkurs til fjellsportkurs og tøffe toppturer. I en gruppe med andre turfolk, og med en erfaren turleder, er du trygg til å ta ditt første skritt ut i friluftslivet.

Tidenes drømmepåske

– Hvordan er utsiktene for DNT-hyttene i påsken?

– Det er liten tvil om at hyttetur i påsken fortsatt er en tradisjon som står sterkt. Våre betjente hytter på fjellet melder om stor pågang og mange telefoner nå i dagene opp mot påske. De gode værmeldingene har helt klart påvirket folk – de ønsker å bruke påsken på ski med sola i ansiktet og Kvikk Lunsjen i sekken. Nå er fjellet påskeklart. 4300 km med skiløyper er kvistet og rundt 550 hytter over hele landet er snart klare til storinnrykk. Med dette langtidsvarselet går vi mot tidenes drømmepåske.

Les om Dag Terje Klart Solvangs nære forhold til kaffe på tur.