Slik får du den beste kaffen til jul!

Vi gir deg gode tips!

Kaffe til jul

Kaffebønner av høy kvalitet er en forutsetning for å lage smakfull kaffe, men det alene garanterer ikke et topp resultat. Det er også et par andre faktorer du må ta hensyn til når du skal tilberede god kaffe til deg selv eller andre.

Oppbevaring
Måten man oppbevarer og lagrer kaffe på, har stor innvirkning på kaffens kvalitet. Både kaffebønner og malt kaffe tåler dårlig lagring der hvor det er tilførsel av frisk oksygen. Oksygen bryter ned mange av kaffens aromastoffer i løpet av kort tid. Dette gjelder spesielt ferdigmalt kaffe.

Malingsgrad
Maler du kaffebønnene selv, kan du få gode smaksopplevelser!
Jo finere du maler kaffebønnene, jo flere aromastoffer frigjør du – noe som selvfølgelig bidrar til å gi en god smaksopplevelse om du tilbereder kaffen straks etter maling av bønnene. Derfor er det viktig å male opp den mengde man trenger for umiddelbar bruk. Tilbereder du kaffen umiddelbart etter du har kjørt bønnene gjennom kvernen, får du nyttiggjort deg disse aromastoffene. Men husk at det skal brukes ulik malingsgrad til ulike typer kaffe! Kokekaffe trenger grovere malingsgrad enn filterkaffe, og skal du lage espressokaffe, så skal denne males enda finere enn filterkaffen.

Riktig mengde
Mange synes det er vanskelig å beregne riktig mengde når de skal lage kaffe, og bruker gjerne «litt ekstra» for å være på den siste siden. Det gir ikke det beste resultatet. Måleforholdet mellom vann og kaffe er 60-70 gram kaffe pr. liter vann. Det tilsvarer 6-7 måleskjeer pr. liter. Du får ikke frem flere aromastoffer jo mer kaffe du bruker. Kunsten er å ha en balanse mellom mengden vann og kaffe for å frigjøre den mengden aromastoffer som gir den beste smaksopplevelsen.

Rent vann
Friskt og rent vann er også en nødvendig ingrediens. La vannet renne litt før du heller opp i trakteren, og filtrer vannet om det har et høyt kalkinnhold.

Husk også på at jevnlig rengjøring av kaffetraktere og kanner også hører med når du skal tilberede god kaffe. Egne rensemidler for kaffeutstyr finnes i dagligvarebutikkene.

Relaterte Artikler