Kos i adventstiden

Pass på å ha nybrygget kaffe når du lager kaker, pakker inn gaver og pynter til jul.

Adventstiden

Ta deg tid til en kopp kaffe i adventstiden – og ikke minst i julen!

Både kaffe og julekaker ble utbredt blant folk flest på 1800-tallet. Denne utmerkede kombinasjonen har med andre ord lange tradisjoner i norsk kultur.

Det er mange grunner til dette. For det første passer den aromatiske drikken til den kalde årstiden. Julen er høytid for sosialt samvær med familie og venner, og da er kaffen selvskreven. Ikke minst gjør kaffe seg veldig godt i selskap med maten som serveres i julen; både som en avslutning på en deilig middag, eller som en følgesvenn til dessert, konfekt, marsipan og ikke minst julekaker. Kaffe utfyller søtsakene og løfter kosen mange hakk!

De syv slag
De syv slag hører julen til. Slik har det imidlertid ikke alltid vært. På 1700-tallet ble ikke det vi tenker på som julekaker, oppfattet som nettopp det, ifølge mathistorikeren Henry Notaker. Det første sikre sporet av begrepet «de syv slagene» er rundt hundre år gammelt, i form av en skildring fra et bryllup på Vestlandet. De kakene som ble brukt til jul, ble altså også brukt til fest.
Det finnes svært mange julekaker, så hvilke inngår i «de syv slag»? I dag eksisterer det litt ulike oppfatninger om dette, men opprinnelig var det sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker.

Småkaker var overklassemat
Det finnes ikke så mye skriftlig materiale om julebakstens historie. Mange av julekakene har røtter i Norge, men de tilhører samtidig en felles europeisk kulturarv. De ulike slagene kom til landet gjennom en periode på flere hundre år. Småkaker var lenge typisk overklassemat for byfolk, men det endret seg på slutten av 1800-tallet. Ettersom de har slått rot i Norge, oppleves de i dag som norske. Julekakene er på mange måter et resultat av eksisterende tradisjoner som har utviklet seg i møte med kaker som har blitt introdusert fra utlandet.

Og til kakene i julen passer både ALI Original og ALI Mørkbrent godt ved siden av. Kos deg i julen!

Kaffe_og_jul

Relaterte Artikler