Iskaffe og kaldbrygget kaffe – hva er forskjellen?

Både iskaffe og kaldbrygget kaffe drikkes kald. Forskjellen ligger i bryggingen. De ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.

kald-kaffe-3-COLOURBOX18765869

Både iskaffe og kaldbrygget kaffe drikkes kald, men de gir ulike smaksopplevelser. Forskjellen ligger i bryggingen.

Iskaffe brygges med varmt vann slik som «vanlig» kaffe, og kjøles deretter ned før man gjerne tilsetter isbiter. Den kaldbryggede kaffen blir – slik navnet tilsier – brygget med kaldt vann. Hvilken bryggemetode du bør velge, avhenger av flere faktorer.

Hvor søt vil du ha kaffen?

Å brygge kald kaffe med varmt vann bevarer mye av smaksbildet fra den varme kaffen, inkludert bitterhet og syrlighet. Mens iskaffe kan oppleves som litt for bitter, gir kaldbrygging en mer søtlig og rund smak på kaffen. Begge typene naturligvis tilsettes melk og søtning etter smak, men behovet er ikke like stort for kaldbrygg, ettersom kaffen blir naturlig søt.

Hvor god tid har du?

En stor forskjell mellom de to metodene er tiden det tar før kaffen er drikkeklar. Mens «standard» brygging som regel tar noen få minutter + tiden det tar for kaffen å kjøle seg ned, må et kaldbrygg stå i minst 12 timer, og gjerne enda noen flere timer. Det tar nemlig mye lengre tid å få frem smakene i kaffen når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.

Hvor mye futt ønsker du?

Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe relativt til mengden vann enn hva tilfellet er for iskaffe. Kaldbrygget kaffe har dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.

Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe.

Slik kan du kaldbrygge kaffe

Til 1 liter ferdig kaffebrygg

Mål opp 100 gram med grovmalt kaffe.

  • Ha kaffen i en passende beholder (f.eks. et norgesglass) og bland den ut med 1 liter kaldt vann.
  • Rør godt om.
  • Dekk til beholderen, og sett den på et kaldt sted; gjerne i kjøleskapet.
  • Kaffen skal stå i minst 12 timer, opptil 24 timer. Kaffen blir sterkere jo lenger den står.
  • Hell kaffen over på en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Et klede/kjøkkenhåndkle eller en finmasket sil kan også brukes.

Slik kan du lage iskaffe

Til 1 liter ferdig iskaffe

  • Brygg kaffe (60–70 gram kaffe per liter)
  • La kaffen avkjøles

Her er oppskriften på en iskaffe med tilsatt melk og søtning.

Uansett om det er iskaffe eller kaldbrygget kaffe som blir din kalde favoritt, finnes det noen tips som sørger for at resultatet blir best mulig.

 

Foto: Colourbox.com