Fra bønne til kopp

Les og lær mer om reisen fra bønne til kopp!

Kaffebønnen
Kaffebønner er egentlig stenene inne i ett bær, som er på størrelse med ett kirsebær. Bæret er en belgfrukt, som vokser på trær, som begynner å blomstre ca 4-5år etter såing. Etter blomstringen tar det ca 9 måneder før bærene er modne. Det går med ca 5000 kaffebær til 1 kg ferdig brent kaffe. Ett kaffebær inneholder to kaffebønner som vi si at det går med 10 000 kaffebønner på 1 kg ferdig brent kaffe.

Innhøsting
Innhøstingen av kaffe foregår året rundt, og på grunn av at ett kaffetre både har modne og umodne bær, foregår mye av innhøstingen fortsatt for hånd.
Etter at kaffen har blitt høstet inn, må fruktkjøttet fjernes, før bønnene blir soltørket, renset og sortert.

Utvelgelse
Det er med kaffe som med de fleste andre jordbruksprodukter, smaken avhenger av en rekke naturgitte faktorer. I jord, luft, vann og varme begynner den kommende kaffebønnen sitt liv. Jordsmonnet kan variere mye innenfor ett og samme område, så alle kaffepartier blir nøye testet før de blir kjøpt inn. Når bønnene er godkjente, kjøpes det inn store partier som shippes inn til Norge.

Brenning
For å sikre best mulig kaffe, blandes gjerne bønner fra forskjellige land og områder. Blandingene av bønner må brennes før de kan brukes til kaffe.  Når de rå kaffebønnene brennes, fordamper mesteparten av vanninnholdet. Aromaen kommer først frem helt til slutt, så hvis bønnene brennes for lite kan man oppleve at de ikke blir fullt utviklet. Derfor er temperatur og lengde på brenneprosessen helt avgjørende for smaken. Jo lengre kaffebønnene brennes, jo kraftigere smak på kaffen blir det. Og hvis man brenner på høy temperatur over kortere tid, gir det en helt annen smak.

Kverning
Når bønnene er ferdig brent, blir de kvernet til forskjellige grader. Den mest populære i Norge er filtermalt, men man kan også kjøpe hele bønner.
Siste ledd i produksjonsprossessen er pakkingen. Umidddelbart etter at bønnene er malt, pakkes kaffen i aromabeskyttende emballasje. Luft er kaffens verste fiende, og det er derfor viktig at den ikke kommer i berøring med luft.

Drikken
Det er kunst å lage god kaffe, men hvis man følger disse rådene vil man som regel lykkes:
– Bruk alltid rent utstyr
– Friskt, kaldt vann
– 60-70 gram kaffe per liter vann

Kaffe smaker aller best straks den er ferdig, og bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter. Oppbevares best på en termos som holder 80-85 grader.

Relaterte Artikler