Kaffetrakter

Tilberedning – Kaffetrakter – Presskanne – Kokekaffe

Vi har en liste over faktorer som kan hjelpe deg å få den beste kaffen.

 

­

– Det er viktig at utstyret som brukes alltid er rengjort, og for kaffetraktere som blir regelmessig brukt, anbefales det å rense en gang annen hver uke.

– Det er viktig å bruke frisk, kaldt vann, og bruk gjerne en egen beholder for å fylle vann i trakteren.

– En viktig faktor for å få kaffen slik du ønsker, er riktig mengde kaffe i forhold til vann. 60-70 gram kaffe (6-7 strøkne måleskjeer) per liter vann, gir en god og fyldig kaffe.

– Kaffe er ett produkt som er veldig ømfintlig for lys, luft og fukt, og kaffen bør derfor alltid oppbevares i originalemballasjen. Kaffebokser er veldig fint, men da bør man beholde emballasjen på oppi boksen. Da slipper man at kaffen taper smak og aroma

– Kaffe smaker aller best straks den er ferdig. Den bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter. Da kan den få en besk eller brent ettersmak.

– Skal du servere kaffe fra en serveringskanne, bør den forvarmes med varmt vann for å redusere varmetap.

 

 

Kaffetrakter:

Den vanligste metoden å tilberede kaffe i de norske hjem er med en kaffetrakter.

Bruk en kaffetrakter som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, en godkjent trakter tilfredsstiller kravene til tid og temperatur som må ligge til grunn for en god kaffe.

Legg filterpapir i filterholderen, og skyll lett under kaldt vann. Da vil man fjerne en eventuelt papirsmak fra filteret.

Skyll kaffefilteret

 

Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann i en beholder, og hell i vannbeholderen på kaffetrakteren.

 

Friskt kaldt vann

 

Hell så i ønsket mengde filtermalt kaffe i det skylte filteret.

60-70 gram kaffe (6-7 strøkne måleskjeer) pr liter vann gir en god og fyldig smak.

Dette tilsvarer ca 8 kopper kaffe.

 

Kaffetrakter

 

Når kaffen er ferdig, bør den serveres straks for å beholde den gode smaken.

 

Hvis kaffen ikke skal serveres med en gang, lønner det seg å ha den over i en termokanne.

 

Kaffetrakter ALI krus

 

Presskanne

Det er viktig at presskannen forvarmes, for å unngå at kaffen blir fort kald.

Fyll varmt vann i kannen og la den stå mens du koker vann.

Hell over ønsket mengde presskannemalt kaffe, og kokende vann.

Presskanne

 

Rør om, og sett på lokket, og la kaffen trekke, med stempelet oppe.

Bruker du filtermalt kaffe, bør kaffen få en trekketid på minst 5 minutter, presskannemalt kaffe anbefales i 6 minutter, mens kokemalt skal trekke i 8-10 min.

Når trekketiden er nådd, presses stempelet ned sakte.

presskanne

 

Server straks den nytrukkede kaffen.

presskanne

 

 

Kokekaffe

Bruk en ren kjele, helst av rustfritt stål.

Hell i ønsket mengde friskt, kaldt vann, og varm opp til kokepunktet.

Mål så opp ønsket mengde kokmalt kaffe, 60g kaffe per liter vann gir en god og smakfull kaffe.

kokekjele

Rør rundt, og la kaffen stå å trekke i 6-8 minutter.

Server kaffen straks.

Kokekaffe

 

Relaterte Artikler